czwartek, 13 grudnia 2007

BAKALIOWE SWIETA


Swiateczne potrawy to rowniez obfitosc bakalii:rodzynek,orzechow,fig, daktyli i migdalow.W wielu domach zupa migdalowa rozpoczyna kolacje wigilijna.Obecnie bakalie stanowia slodka przegryzke w czasie swiatecznego spiewania koled.Postaram sie przypomniec troche wiadomosci na temat niektorych bakalii.
MIGDALY:
Znane sa migdaly slodkie i gorzkie.W migdalach znajduje sie bogactwo witamin(E,B1, B2, PP)oraz mineralow takich jak:potas, cynk, magnez oraz nienasycone kwasy tluszczowe.Maja wysokie wartosci odzywczw-zawieraja wiecej protein od wolowiny.Sa tluste i sycace, bo w 100 g maja az 600 kalorii.Z orzechow to wlasnie migdaly sa najlepsze na serce i miesnie.
Zjedzenie kilku migdalow dziennie poprawia pamiec i koncentracje,pomaga na stres i bezsennosc.
FIGI:
Sa wyjatkowo odzywcze i krzepiace,pozwalaja dluzej zachowac zdrowy wyglad i zdrowie. W 100 g tego owocu jest tyle samo wapnia co w szklance mleka.Wsrod wszystkich suszonych owocow wyrozniaja sie najwyzsza zawartoscia blonnika, dzieki czemu zapobiegaja nowotworom jelita grubego i piersi, jak rowniez obnizaja poziom choresterolu we krwi.Nie nalezy przejmowac sie bialym nalotem na suszonych figach ,bo to jest wytracajacy sie cukier i to jest owoc najwyzszej jakosci- jest miekki, smaczny i dostatecznie wilgotny.

Wiecej na ten temat tutaj:


glitter-graphics.com

Brak komentarzy: