poniedziałek, 2 listopada 2009

Ryby marynowane


Ryby marynowane

ok. 1kg. usmażonych ryb
(najlepiej nie duże kawałki, żeby mozna było łatwo wyjmowac ze słoja)

Zalewa:

2 szklanki octu spirytusowego 10% ( ja daję o połowę mniej)
1,5 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
(sól-cukier, można do smaku)
1 średnia cebula (cebula usmażona w plasterkach na oleju bez rumienienia)
z 5 plastrów marchewki
z 5 kulek ziela angielskiego
z 2 listki laurowe
można dodać po szczypcie cząbru, rozmarynu, estragonu, a nawet szczypte kurkumy

Sposób przygotowania

Zagotowujemy wodę z pokrojonymi w krążki warzywami. Dodajemy podduszoną cebulę. Na końcu dodajemy zioła, cukier, sól - do smaku. Gdy się zagotuje, wlewamy ocet. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Usmażone małe rybki w całości albo dzwonka dużych ryb układamy w słojach i zalewamy goracą marynatą. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-3 dni. Taką rybę możemy zrobić do szybkiego zjedzenia lub jako konserwę na zimę, ale wówczas musimy jeszcze rybę pasteryzować przez ok. 15 min.
(ok. 2-3 słoiki)

Brak komentarzy: