wtorek, 18 listopada 2008

Sezon Pierogowy...

O Pierogach

Pierogi - przepisy.

Ciasto pierogowe:

makę zalać gorącą wodą, dodać szczyptę soli, troche oleju lub masła, wszystko dokładnie wyrobić aż będzie ciasto gładkie(około 10-15 minut).
Przykryć ściereczką , aby nie wysychało i zostawić na tzw. dojrzewanie - okolo 10-20 minut.
Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na grubość okolo 2 milimetry.
Wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i składać krążki na połówki a brzegi sklejać dociskając palcami lub brzegi dociskać widelcem.
Gotowe wrzucać na gotującą się wodę i gotować okolo 3 minuty licząc od zawrzenia.
Wyjmować łyżką cedzakową lub na durszlaku, okrasić według uznania masłem, słoniną ze skwarkami, zależnie od gustu i farszu jakim jest pieróg nadziany.

Pierogi są bardzo smaczne, można je urozmaicić różnymi farszami.
Można je zrobić na długo wcześniej przed spożyciem i zamrozić.
Z tego samego ciasta można robić uszka.
http://en.wikipedia.org/wiki/Uszka

Farsz może być:
z serem, kapustą , kapustą z grzybami, mięsem , szpinakiem lub z owocami jak śliwki, wiśnie, truskawki i inne.
*************************
Warto zobaczyć trochę inną wersję w wykonaniu słynnej Marthy Stewart .
Receptura wg. mamy Marthy Stewart.....wykonana w dawnym stylu;
ręczne wykonanie:
Prezentowane na video Pierogi mają farsz z pieczonych ziemniaków (obranych ze skórki) + ser cheddar+ser biały+roztopione, niesolone masło, oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładna receptura prezentowanych pierogów znajduje się poniżej video.

http://www.marthastewart.com/recipe/potato-pierogi?video_id=0&autonomy_kw=pierogi%20video

I w wykonaniu Marty przy współudziale zaproszonego do studia gościa:

http://www.marthastewart.com/recipe/potato-pierogi-the-martha-stewart-show?rsc=also_try

Brak komentarzy: