sobota, 29 listopada 2008

Polskie Pierogi- świąteczna i elegancka potrawa.

Photo by Sonicwalker

Pierogi nie są już daniem tylko na codzienny obiad. Moda na pierogi sprawiła, że stały się elegancką potrawą w delikatnym cieście i ze wspaniałym farszem.
Warto zaproszonych gości poczęstować smacznymi pierogami.

Pierogi różnią się ciastem, nadzieniem i sposobem przygotowania- niektore sa gotowane inne pieczone.

Podstawowe ciasto pierogowe:

Makę zalać gorącą wodą, dodać szczyptę soli, troche oleju lub masła, wszystko dokładnie wyrobić aż będzie ciasto gładkie i nie będzie przyklejało się do rąk (okolo 10-15 minut).Przykryć ściereczką, aby nie wysychało i zostawić na tzw. dojrzewanie okolo 10-20 minut.
Ciasto podzielić na mniejsze częsci i rozwałkować na grubość okolo 2 milimetry. Wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i składać krążki na połówki, a brzegi sklejać dociskając palcami lub brzegi dociskać widelcem.
Gotowe wrzucać na gotujacą się wodę i gotować okolo 3 minuty licząc od zawrzenia.
Wyjmować lyżką cedzakową lub na durszlaku, okrasić według uznania masłem, słoniną ze skwarkami, zależnie od gustu i farszu jakim jest pieróg nadziany.

Pierogi są bardzo smaczne, można je urozmaicić różnymi farszami, można je zrobić na długo wczesniej przed spożyciem i zamrozić. Z tego samego ciasta mozna robić uszka.

Farsz może być: z serem, kapusta, kapustą z grzybami, mięsem, szpinakiem lub z owocami jak śliwki, wiśnie, truskawki i inne.
Photo by LolaBix

Brak komentarzy: