poniedziałek, 29 czerwca 2009

Chłodnik ogórkowy

Photo: ogórek siewny


CHŁODNIK

1,5 l zsiadłego mleka albo pół na pół z kefirem czy jogurtem,
2 małe swieże ogórki,
2 ząbki czosnku,
garść koperku,
2 łyżki oliwy lub oleju (najlepiej słonecznikowego),
6-8 orzechów włoskich,
200ml śmietanki.

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunać pestki i pokroić w półplasterki. W wazie utrzeć czosnek z solą, dodać oliwę, dobrze wymieszać, dodać łyżkę przegotowanej wody, wymieszać trzepaczką, dodać zsiadłe mleko lub jogurt czy kefir, śmietankę i orzechy obrane ze skórki i posiekane, roztrzepać, dodać pieprz i koperek. Wstawić do lodówki.

SMACZNEGO! ;

Brak komentarzy: