niedziela, 10 stycznia 2010

Udko kurze w sosie porowo-cytrynowym

Składniki:

2 udka
1 średni por
1 cytryna
200 g śmietany 22 %
sól, pieprz, wegeta
margaryna do smażenia

Etapy przygotowania:
1.
Udka umyć, lekko osolić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić udka. Obsmażyć na każdej stronie.
2.
Por umyć. Odciąć zielone łodygi i łukośnie pociąć w paski 5 cm. Białe części w talarki.
3.
Wrzucić białe części pora na udka, dusić pod przykryciem przez 10 min. Do talerzyka otrzeć skórkę z cytryny na tarce, ze środka wyciśnąć sok z cytryny i dodać na patelnię, całość posolić, popierzyć, można dodać odrobinę wegety. Dusić 3 min.
4.
Zielone części pora ułożyć na udkach i dalej dusić 15 min. Jak mięso będzie już miękkie, zaciągnąć całość śmietanką, podgotować. Gotowy sos posypać otartą skórką cytryny.


Zaczerpnęłam z:
http://gotowanie.onet.pl/8891,przepis.html

Brak komentarzy: