piątek, 17 grudnia 2010

Wigilijne przepisy



Wigilijne przepisy nie zmieniają się na przestrzeni
lat, co jest jednym z powodów dla których tak bardzo je
cenimy i celebrujemy. Potrawy, które lubimy i pamiętamy z dzieciństwa były przygotowywane z miłością i podawane
w polskich domach przez pokolenia. Poniżej są dwa wigilijne przepisy, które zaczerpnęłam z “Głosu Polek” (http://www.pwaa.org/), a który ukazał się
15 grudnia 1960 roku...50 lat temu.

Karp w szarym sosie

Dwa półkilowe karpie, wywar z włoszczyzny, opieczona
cebula, listek bobkowy, pieprz, sól.
Na sos: pełna łyżka masła, 2 pełne łyżki mąki, sól, cukier
do smaku, trochę octu lub kwasku, wywar z jarzyn.
Na mocno wrzący wywar, wygotowany z opieczoną
cebula, listkiem i ziarnkami pieprzu kładziemy starannie
oczyszczone i wypłukane 2 półkilowe ryby. Wcześniej
odlewamy półtorej szklanki wywaru, które
użyjemy do zrobienia sosu. Gotujemy ryby
pod przykryciem, bardzo wolno, około 30
minut, po czym odkładamy na bok płyty
kuchennej.

Przyrządzamy sos:

zarumienioną
zasmążkę z masła i mąki rozprowadzamy
przecedzonym wywarem, dodajemy do
smaku sól, trochę cukru i octu oraz dla
koloru trochę karmelu upalonego z łyżeczki
cukru. Raz zagotowujemy i odstawiamy.

Wyjmujemy rybę na półmisek, krajemy na części i zalewamy
gorącym sosem. W ten sposób można przyrządzić dorsza,
leszcza lub inną rybę.

Farsz do pierożków z suszonymi grzybami
i kiszoną kapustą

Kilka drobnych prawdziwych suszonych grzybów
(borowików) opłukać, namoczyć w wodzie na dwie godziny,
a potem w tej samej wodzie ugotować do miękkości. Po
wyjęciu pokroić na drobne plasterki i przesmażyć na maśle
z drobno posiekaną cebulką.

Około pół kilograma kwaśnej kapusty sparzyć wrzątkiem,
zaraz odcedzić, dobrze wycisnąć i posiekać drobno,
włożyć do rondelka i dodać podsmażone grzybki. Dodać
trochę wody spod grzybów, łyżkę surowego masła i dusić
na małym ogniu, aż kapusta zmięknie i zbrązowieje. Jeśli
farsz jest zbyt rzadki, dodać trochę tartej bułki, następnie
posolić i dodać pieprzu.

Zdrowych i Wesołych Świąt!!!

3 komentarze:

MARIA pisze...

English version:

Wigilia recipes do not change over the years—which is
one of the reasons we cherish them so much. The dishes we
love and remember from our childhoods have been lovingly
prepared and served in Polish homes for generations.
Below, two traditional Wigilia recipes reprinted from
the issue of Głos Polek dated December 15, 1960 …
50 years ago.

Carp in Gray Sauce

Two carp, about a pound each, vegetable broth made from
soup greens (celery, carrots, turnips, leeks, and parsley),
browned onions, 1 bay leaf, peppercorns, salt

For the sauce:

1 Tbs butter, 2 Tbs fl our, salt, sugar to taste, a
dash of vinegar, vegetable broth
Bring vegetable broth, browned onions, peppercorns, and
bay leaf to a boil. Clean and rinse fish, add to broth. Before
adding fish, set aside 1 cup of the broth, which will be
needed for the sauce. Cover the fish and cook
very slowly for about 30 minutes. Remove
from heat and set aside.

To make the sauce:

make a roux of
butter and flour and cook until golden;
add a cup of hot broth, pouring it thru
a sieve and blending well; add salt, a
little sugar, and vinegar to taste; for color
add a teaspoon of caramelized sugar. Bring to
boil and set aside.
Remove fish from the cooking broth and place on platter,
cut into serving pieces, and cover with the hot sauce. This
recipe can be used for other types of fish, such as cod or
bream.

Dried Mushroom and Kraut Filling for Pierogi

Rinse several dried mushrooms and soak in hot water for
two hours; then cook them in the same water until soft.
Drain and cut into thin slices; brown in butter with fnely
chopped onion.
Blanch one pound of sauerkraut in boiling water, drain,
and squeeze out any extra liquid. Chop finely, place in pot,
and add browned mushrooms. Add a little of the mushroom
broth and 1 Tbs cold butter, cover, and cook on low heat
until the kraut turns soft and light brown in color. If the
filling is too moist, add some breadcrumbs, then add salt
and pepper to taste.

david santos pisze...

Hello, MARIA!!! I love you!!!
Wesołych Świąt!
Feliz Natal!
Merry Christmas!

सहज समाधि आश्रम pisze...

good good and vry good ..very nice